Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Antichrist, είπα να σχολιάσω ταινία και αντιδράσεις


Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, "ματωμένη εκσπερμάτωση", σκηνές σεξ στα όρια του πορνό, μισογυνισμός, βία. Ένας Lars Von Trier που δε θα έπρεπε να σοκάρει, γιατί πολύ απλά το συνηθίζει.
Διαβάζω σε ελληνικά περιοδικά και ιστοσελίδες για τον Αντίχριστο και φαντάζομαι τι έχει να γραφτεί ακόμη μες το φθινόπωρο, περίοδος που θα προβληθεί και η ταινία στην Ελλάδα. Πάντως στις Κάννες, μετά την προβολή της, δεν κατάφερε απλά να αποσπάσει βραβείο για την καθηλωτική ερμηνεία της Charlotte Gainsbourg, αλλά κατόρθωσε να γίνει κύριο θέμα συζήτησης, με επανειλημμένα γιουχαΐσματα, αμήχανα σχόλια, διφορούμενες αντιδράσεις, με κοινό και κριτικούς διχασμένους. Μετά, βέβαια και από τη δήλωση του ίδιου του Trier "Είμαι ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης του κόσμου", έγινε της κακομοίρας, με δημοσιογράφους και κριτικούς να επιχειρούν να τον λιντσάρουν, μη χάσουν οι παλιο ζηλιάρηδες.
Προσωπικά, πάντως, 8α συνιστούσα σε όποιον πάει να τη δει να είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένος. Ο Lars Von Trier από προηγούμενες ταινίες του μου έχει δείξει ότι δε σοκάρει απλά για να προκαλέσει εντυπώσεις...ο ίδιος πιστεύει ότι κάθε δημιουργός δε θα πρέπει να υιοθετεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να τα χρησιμοποιεί ως σκηνοθετικά μονοπάτια κατανόησης σε κάθε του ταινία. Κάθε σκηνοθέτης πρέπει να πεθαίνει στο τέλος κάθε ταινίας του και να αναγεννιέται στην αρχή της επόμενης, κάθε έργο του πρέπει να έχει δική του ταυτότητα, να κινεί το ενδιαφέρον, να ισοπεδώνει τα καθιερωμένα, να σε ενοχλεί όπως ένα χαλίκι στο παπούτσι σου. Αυτή είναι δημιουργία για τον Trier, και κατά τη γνώμη μου, καταφέρνει να φέρει σε πέρας την αποστολή του και σε αυτήν την περίπτωση, παρά την πάρλα των κριτικών.
Η χρήση της βίας σε αυτήν την ταινία, γίνεται πάντα για συγκεκριμένο λόγο, είναι τόσο ωμή και άμεση που καταλήγει αγνή και προσδίδει στο έργο απίστευτη ειλικρίνεια. Άλλωστε όλη αυτή η βία πηγάζει από το θέμα της ταινίας, τον Αντίχριστο, δηλαδή τις φοβίες μας, τα ένστικτα μας, την ίδια την ανθρώπινη φύση μας. Για τον Trier αυτό του το δημιούργημα λειτούργησε ως αντίδοτο για τις δικές του ψυχώσεις και φοβίες, όπως ισχυρίστηκε σε συνέντευξη του.
Τώρα για το θέμα του πορνό, που παρατηρείται σε σκηνές του προλόγου αλλά και σε κοντινά πλάνα γεννητικών οργάνων καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας, ένα έχω να πω...αράχτε το κορμάκι σας λίγο...πρώτη φορά θα είναι που θα δείτε "τα πράγματα" όπως έχουν...Γενικά, πάντως, η γύμνια είναι και αυτή δικαιολογημένη... Οι γονείς του Lars υπήρξαν αμετανόητοι γυμνιστές και ο ίδιος βρέθηκε πολλές φορές να παραθερίζει σε camping γυμνιστών...Γι αυτό, επίσης δεν έχει πρόβλημα να χρηματοδοτεί η εταιρία παραγωγής του "Zentropa" αισθησιακές ταινίες, κοινώς τσόντες...
Πήρα το θάρρος να γράψω γι' αυτήν την ταινία, επειδή έτυχε να τη δω στο Παρίσι και δε μου άρεσε καθόλου η συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων από το κοινό, που "δεν άντεξαν το αίσχος" και σηκώθηκαν κι έφυγαν στη μέση της ταινίας.. Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τους ψευτοκουλτουριάρηδες Γάλλους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο ανυπομονώ να γελάσω με την αντίδραση των Ελλήνων.
Θερμή παράκληση για όσους με διαβάσουν και θελήσουν να πάνε να δουν την ταινία όταν με το καλό προβληθεί στην Ελλάδα: Αφήστε τον πουριτανισμό και τις παρωπίδες σπίτι...ετοιμαστείτε για κάτι αρρωστημένα αγνό, όπως τα ανθρώπινα ένστικτα ας πούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου